EBD Group is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Lizabeth Leveille

What's the next big thing on pharma's wish list?

Merck

Eddy Anglade

Cell and Gene Therapies: From discovery to commercialization

The Astellas Institute of Regenerative Medicine

7:30am - 8:00am 30 mins
Main Agenda
Registration, exhibition and breakfast opens
more

Grand Ballroom Foyer

8:00am - 8:30am 30 mins
Main Agenda
One-to-one meetings begin
more

Grand Ballroom, Republic B

8:30am - 11:30am 180 mins
Pitch and Partner
Biotech presentations
more

Independence East, Republic A

8:30am - 9:00am 30 mins
Translational Impact Forum
Inaugural Charles River World Congress on Animal Models in Drug Discovery & Development
  • Speaker James C. Foster - Chairman, President and CEO, Charles River
more
From Bedside to Bench and Back Again: Using Clinical Data to Develop Translatable Models for Drug Discovery

Back Bay

8:30 am – Welcome and live broadcast start

Speaker: James C. Foster

8:30am - 12:15pm 225 mins
Networking
One-to-one meetings
more

Grand Ballroom, Republic B

Please note: One-to-one meetings will take place all day depending on your partnering schedule.

9:00am - 12:20pm 200 mins
Translational Impact Forum
Keynotes
  • Speaker Francesco Marincola, MD, FACS - Distinguished Research Fellow in Immuno-Oncology, AbbVie
  • Speaker David Sabatini, MD, PhD - Member, Whitehead Institute; Professor of Biology, MIT; Investigator, Howard Hughes Medical Institute
  • Speaker James Wilson, MD, PhD - Professor, Internal Medicine and Pathology and Laboratory Medicine; Director, Gene Therapy Program, Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania
more

Back Bay

9:00 am – Application of genomic data to immuno-oncology

Speaker: Francesco Marincola, MD, FACS

10:00 am – Break

10:20 am – Translating animal studies to successful human therapies

Speaker: James M. Wilson, MD, PhD

11:20 am – Genetic screens to study cancer biology

Speaker: David M. Sabatini, MD, PhD


10:00am - 10:15am 15 mins
Startup Program
Startup toolkit introduction
  • Speaker Donna LaVoie - President and CEO, LaVoieHealthScience
more

Independence West

10:15am - 11:00am 45 mins
Startup Program
EBD Academy Buzz Session: Taking a look at the softer side of negotiation
  • Trainer Anjan Aralihalli - Chief Business Officer, GLyPharma Therapeutic
more

Independence West

A short buzz training session delivered by EBD Academy 

Overview  

This short and concise session will examine the “softer side of negotiation” providing you with deeper insights into the human mind during negotiations, better assisting you in future deals. Most professionals focus on the process, tactics and the importance of uncovering important insights into the other party's needs. This brief presentation will provide examples showing that things are not always as they appear and the human mind does not always think rationally and logically. 

Session breakdown 

The following areas will be discussed during the session  

  • Confirmation bias 
  • Overconfidence 
  • Competitor's neglect  
  • Risk and loss aversion  
  • Fairness and anchoring  
  • The importance of influence and persuasion skills   

What is a Buzz session? 

Delivered by EBD Academy and developed in partnership with EBD Group, buzz sessions will provide attendees with take-away skills and knowledge that will benefit them while at the event and in their professional careers. All buzz sessions are designed to be concise, informative and engaging which creates a learning environment that is exciting to be a part of.  

Benefits of attending a Buzz session 

  • Gain practical skills that can be implemented immediately at the EBD event  
  • High intensity sessions designed to improve your skillset  
  • Interactive 
  • Learn from the expert and others attending the session   
  • Concise and informative
11:00am - 11:15am 15 mins
Startup Program
How to tell your story
  • Speaker Hal Mackins - Senior Partner, Torch Communications
more

Independence West

11:15am - 11:30am 15 mins
Startup Program
Establishing and protecting your IP
  • Speaker Cullen Taylor - Partner, Hogan Lovells
more

Independence West

11:30am - 11:45am 15 mins
Startup Program
The partnership before the partnership: Working with a CRO to get the most out of your first trial
  • Speaker Peter Sausen - VP, Global Head Early Phase Development Solutions, Covance Laboratories
more

Independence West

11:45am - 12:00pm 15 mins
Startup Program
Working with nontraditional partners
  • Speaker Nina Kandilian - Operations Manager, PULSE@MassChallenge
more

Independence West

12:00pm - 12:15pm 15 mins
Startup Program
Valuing your startup: How does the valuation process work?
  • Speaker Anna Turetsky - VP, Lightstone Ventures
more

Independence West

12:15pm - 1:15pm 60 mins
Networking
Luncheon
more

Constitution, Grand Ballroom Foyer

1:30pm - 2:15pm 45 mins
Strategy and Business
Beyond IO: A future free from silos
  • Moderator Debbi Amanti Belanger - Principal, ClearView Healthcare Partners
  • Panelist Philip Gotwals - Head, Search and Evaluation Strategic Alliances, Novartis Institutes for BioMedical Research, Inc.
  • Panelist Garry Menzel - CEO, TCR2 Therapeutics
  • Panelist Patrick Tricoli - CEO, Nanobiotix USA
more

Independence West

1:30pm - 4:30pm 180 mins
Translational Impact Forum
TRACK ONE: Improving translatability of animal models in drug discovery
  • Speaker Anthony Comuzzie, PhD, FTOS - Executive Director, The Obesity Society
  • Speaker John P. Thyfault, PhD - Associate Professor of Physiology, University of Kansas
  • Speaker Arun Sanyal, MD - Professor, Department of Internal Medicine Division of Gastroenterology, Virginia Commonwealth University
more

Back Bay B

1:30 pm –A diet-induced animal model of nonalcoholic fatty liver disease

Speaker: Arun Sanyal, MD

2:30 pm – Intrinsic aerobic capacity and susceptibility for metabolic dysfunction

Speaker: John P. Thyfault, PhD

3:30 pm – Break

3:50 pm –Diet preferences in large animal models of cardiovascular disease: Does it matter?

Speaker: Anthony Comuzzie, PhD, FTOS

1:30pm - 4:30pm 180 mins
Translational Impact Forum
TRACK TWO:  Non-traditional animal models for drug discovery
  • Speaker Shaochen Chen, PhD - Professor, University of California, San Diego
  • Speaker Kip West, PhD - Director, Pharmacology, Synlogic
  • Speaker Kevin Strange, PhD - President and CEO, MDI Biological Laboratory; Co-Founder and CEO, Novo Biosciences, Inc.
more

Back Bay A

1:30 pm – Small molecule discovery for regenerative medicine: The essential role of non-traditional animal models

Speaker: Kevin Strange, PhD

2:30 pm – Bugs as drugs

Speaker: Kip West, PhD

3:30 pm – Break

3:50 pm – Rapid 3D bioprinting of blood vessel network and microphysiological systems

Speaker: Shaochen Chen, PhD

1:30pm - 4:30pm 180 mins
Translational Impact Forum
TRACK THREE:  How reverse translation has influenced animal model creation
  • Speaker Steven Britton, PhD - Professor of Anesthesiology, Professor of Molecular and Integrative Physiology, University of Michigan School of Medicine
  • Speaker Alan Daugherty, PhD, DSc, FAHA - Associate VP for Research; Senior Associated Dean for Research, College of Medicine Chair, Department of Physiology, University of Kentucky College of Medicine
  • Speaker Dejan Juric, MD - Director of Translational Research, Termeer Center for Targeted Therapies, Massachusetts General Hospital
more

Back Bay C

1:30 pm – Mouse models for atherosclerosis

Speaker: Alan Daugherty, PhD, DSc, FAHA

2:30 pm – Recapitulating human patient mutations in mouse oncology models

Speaker: Dejan Juric, MD

3:30 pm – Break 

3:50 pm – Rat models of susceptibility to complex diseases: A solution to Eroom's law

Speaker: Steven Britton, PhD

2:30pm - 3:15pm 45 mins
Strategy and Business
What's the next big thing on pharma's wish list?
  • Panelist Lizabeth Leveille - Associate VP and Head, Boston Innovation Hub, BD&L, Merck
  • Panelist Salim Mujais - Senior VP, Global Therapeutic Head Immunology, Transplant, Infectious Disease, CNS and Pain, Astellas
  • Panelist Chandra Ramanathan - Head, East Coast Innovation Center, Bayer
  • Panelist Aaron Schwartz - Director, R&D Innovation Sourcing, Novo Nordisk Inc.
  • Moderator Ed Silverman - Senior Writer and Pharmalot Columnist, STAT News
more

Independence West

3:30pm - 4:15pm 45 mins
Strategy and Business
Cell and Gene Therapies: From discovery to commercialization
  • Panelist Eddy Anglade - CMO, Global Therapy Area Head, The Astellas Institute of Regenerative Medicine
  • Panelist Vivian Choi - Associate Director, Head of Gene Therapy Research, Discovery Therapeutics, Shire
  • Panelist Michael Cooke - CSO, Magenta Therapeutics
  • Panelist Peter G. Nell - VP, Head Strategy and Business Development, Casebia Therapeutics
  • Moderator Patricia Reilly - VP, Intelligence Alliances and Product Unification, Pharma Intelligence, Informa
more

Independence West

4:30pm - 5:30pm 60 mins
Networking
Closing reception
Showing of Streams
Showing of Streams
Showing of Streams
Showing of Streams