EBD Group is part of the Knowledge and Networking Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Key Sessions

Nilesh Kumar

What's the next big thing on investors' wish list?

Novo Ventures

Darren Ji

Why Chinese investors are pouring big money into biotech

Lilly Asia Ventures

7:30am 7:30am (0 mins)

Networking

Registration, exhibition and breakfast

Grand Ballroom Foyer

8:00am 6:00pm (600 mins)

Pitch and Partner

One-to-one meetings

Grand Ballroom, Republic B

8:30am 10:00am (90 mins)

Pitch and Partner

Pharma and large biotech presentations

Independence West

Hear the latest partnering opportunities from global pharma companies.

8:30 am – Introduction

8:35 am – Bayer

8:55 am – EMD Serono

9:15 am – Merck

9:35 am – Novo Nordisk

  • Moderator Ed Saltzman - Executive Chairman, Defined Health

10:00am 12:15pm (135 mins)

Pitch and Partner

Biotech presentations

Independence East, Republic A

8:30am 9:00am (30 mins)

Translational Impact Forum

Inaugural Charles River World Congress on Animal Models in Drug Discovery & Development

From Bedside to Bench and Back Again: Using Clinical Data to Develop Translatable Models for Drug Discovery

Back Bay

8:30 am – Welcome and live broadcast start 

Speaker: James C. Foster

8:40 am – Charles River Annual Research Models in Drug Discovery Award Presentation

Speaker: Sonia Vallabh and Eric Minikel

  • Speaker James C. Foster - Chairman, President and CEO, Charles River
  • Speaker Sonia Vallabh - Prion scientist, Broad Institute; Co-Founder, Prion Alliance
  • Speaker Eric Minikel - Prion scientist, Broad Institute; Co-Founder, Prion Alliance

9:00am 12:20pm (200 mins)

Translational Impact Forum

Keynotes

Back Bay

9:00 am – Historical perspective on reverse translational medicine

Speaker: Elazer R. Edelman, MD, PhD

10:00 am – Break 

10:20 am – The microbiome, sex and diet: Implications for metabolic studies

Speaker: Jake Lusis, PhD

11:20 am – Bench to bedside in oncology: Translation of cancer vaccines from mouse models to human clinical trials

Speaker: Jay A. Berzofsky, MD PhD

  • Speaker Jay Berzofsky, MD, PhD - Chief, Vaccine Branch, Senior Investigator Head, Molecular Immunogenetics and Vaccine Research Section, Center for Cancer Research, National Cancer Institute
  • Speaker Elazer R. Edelman, MD, PhD - Thomas D. and Virginia W. Cabot Professor of Health Sciences and Technology, MIT
  • Speaker Jake Lusis, PhD - Professor of Microbiology, Human Genetics and Medicine, University of California, Los Angeles

10:15am 11:00am (45 mins)

Strategy and Business

What's the next big thing on investors' wish list?

Independence West

  • Panelist Nilesh Kumar - Partner, Novo Ventures
  • Panelist Todd Foley - Managing Director, MPM Capital
  • Panelist Kevin Johnson - Partner, Medicxi
  • Moderator Wendy Johnson - Managing Director, Gemini Advisors

11:15am 12:00pm (45 mins)

Strategy and Business

Alternative financing and venture philanthropy

Independence West

  • Moderator Jeffrey Quillen - Partner, Foley Hoag LLP
  • Panelist Sohini Chowdhury - Deputy CEO, Michael J Fox Foundation
  • Panelist William Podd - President and CEO, Landmark Capital and Family Office
  • Panelist Michael L. Salgaller - Supervisor, Invention Development and Marketing Unit, National Cancer Institute
  • Panelist Jun Xu - Executive Director, Therapy Acceleration Program, The Leukemia & Lymphoma Society

12:15pm 1:00pm (45 mins)

Strategy and Business

Why Chinese investors are pouring big money into biotech

Independence West

  • Panelist Darren Ji - Venture Partner, Lilly Asia Ventures
  • Panelist Larry Cai - Head of Business Development, New England,, Qilu Pharmaceuticals
  • Panelist Sean Cao - Managing Director, C-Bridge Capital
  • Panelist Sam Murphy - VP and Head of International Business Development, Shenzhen Salubris Pharmaceuticals Co Ltd.
  • Moderator Steve Dickman - CEO, CBT Advisors

12:30pm 1:30pm (60 mins)

Networking

Luncheon

Constitution B, Grand Ballroom Foyer

12:30pm 1:30pm (60 mins)

Strategy and Business

It takes two: Advancing innovation through academic-industry partnerships

Constitution A

  • Moderator Asher Rubin - Global Head, Life Sciences and Healthcare Industry Group, Hogan Lovells
  • Panelist James Bowen - Executive Director of Corporate Alliances, University of Pennsylvania
  • Panelist Carole Burns - Senior Licensing Associate, Johns Hopkins Technology Ventures
  • Panelist Robert Radinsky - VP, Oncology Scientific Innovation, Janssen Oncology, Johnson & Johnson Innovation, Boston Innovation Center
  • Panelist Mark Stencik - Executive Director, Business Development and Licensing, Merck Boston Innovation Hub

1:30pm 4:00pm (150 mins)

Pitch and Partner

Biotech Presentations

Independence East, Republic A

1:30pm 4:50pm (200 mins)

Translational Impact Forum

TRACK ONE:  Approaches for rare and neglected diseases

Back Bay B

1:30 pm – Stem cell approaches for studying inherited cardiovascular diseases

Speaker: Joseph Wu, MD, PhD

2:30 pm – Team science to advance therapeutics for Batten Disease

Speaker: Jill Weimer, PhD

3:30 pm – Break

3:50 pm – How the genomics revolution is changing understanding of rare diseases and cancer

Speaker: Jimmy Lin, MD, PhD, MHS

  • Speaker Joseph Wu, MD, PhD - Professor and Director, Stanford Cardiovascular Institute
  • Speaker Jill Weimer, PhD - Senior Director of Therapeutic Development, Sanford Research
  • Speaker Jimmy Lin, MD, PhD, MHS - Founder and President, Rare Genomics Institute/Natera

1:30pm 4:50pm (200 mins)

Translational Impact Forum

TRACK TWO: Practical applications of bedside to bench reverse translation

Back Bay A

1:30 pm – The Translational Medicine Guide: Asking the right question at the right time

Speaker: Laetitia Devy-Dimanche

2:30 pm – Neurimmune's reverse translational platform

Speaker: Jan Grimm, PhD

3:30 pm – Break

3:50 pm – Improving translational animal models of CNS disease – The critical role of new technologies

Speaker: Antti Nurmi, PhD

  • Speaker Laetitia Devy-Dimanche - Head of Global Project Management, EMD Serono
  • Speaker Jan Grimm, PhD - Chief Scientific Officer, Neurimmune Holding AG
  • Speaker Antti Nurmi, PhD - Managing Director, Charles River

2:00pm 2:45pm (45 mins)

Startup Program

How to avoid VCs and still get the money you need

Independence West

  • Moderator Luke Timmerman - Founder and Editor, Timmerman Report
  • Panelist Chris Garabedian - Chairman and CEO, Xontogeny
  • Panelist Peter Kolchinsky - Managing Director and Portfolio Manager, RA Capital
  • Panelist Rick Pierce - Founder, FEP Capital Advisors
  • Panelist Barbara Russell - Managing Director, Detwiler Fenton
  • Panelist James Shanahan - Co-Founder, VP Business Development, SynDevRx, Inc.

3:00pm 5:30pm (150 mins)

Startup Program

Startup pitch competition

Constitution A

Pitch your startup to a panel of judges comprised of business development execs, venture capitalists, and industry experts! 

Qualifying startup companies are invited to pitch their company using no more than four minutes. Our top notch panel of judges will determine the winner by the quality and effectiveness of the pitch.

  • Moderator Douglas MacDougall - President, MacDougall Biomedical Communications
  • Judge Kevin Bitterman - Partner, Atlas Venture
  • Judge Christine Brennan - Partner, MRL Ventures Fund
  • Judge Vikas Goyal - Principal, SR One Ltd
  • Judge Charles Kunsch - Director, AbbVie Ventures
  • Judge Joep Muijrers - Partner, LSP (Life Sciences Partners)
  • Judge Anna Turetsky - VP, Lightstone Ventures
  • Judge Geeta Vemuri - Managing Partner, Agent Capital

5:30pm 7:30pm (120 mins)

Networking

Exhibit hall reception

Grand Ballroom Foyer